Uit elkaar gaan

Wat als uw privésituatie wijzigt

Als u gaat scheiden of uw samenlevingsovereenkomst verbreekt, heeft dat gevolgen voor uw hypotheek. Zowel als een van u in het gezamenlijke huis blijft wonen als wanneer u de woning verkoopt. Inde Hypotheekelarij helpt u graag een passende oplossing te vinden.

​U wilt in het huis blijven wonen

Gaat u uit elkaar en wilt u blijven wonen waar u woont? Dan moet o.a. geregeld worden dat de partner die vertrekt niet meer aansprakelijk kan worden gesteld voor de lening. Banken kijken namelijk vanaf dat moment of u de lening alleen financieel aan kunt. U moet namelijk de hypotheeklasten zelfstandig kunnen betalen. Wij helpen u uitzoeken of dit mogelijk is.

Zo regelt u het

Om in uw woning te kunnen blijven, moet de hypotheek op uw naam komen te staan. Hiervoor is goedkeuring nodig van alle betrokkenen en doorloopt u de volgende stappen:

Neem contact met ons op. 

We vullen samen het formulier Ontslag Hoofdelijke Aansprakelijkheid in.
Een bank bepaalt aan de hand van dit formulier welke documenten nodig zijn voor de verdere afwikkeling. Dit laten we u natuurlijk zo snel mogelijk weten.
Uiteindelijk bepaalt de bank of het haalbaar is om de hypotheek op uw naam te zetten.
Over- of onderwaarde verrekenen
Wie van u ook in het huis blijft wonen: u zult de over- of onderwaarde van de woning moeten verrekenen.

Uw incassonummer aanpassen

Als u in de woning blijft wonen en de hypotheek komt op uw naam te staan, dan moet u het incassonummer misschien aanpassen. Laat het ons even per mail of telefonisch weten en dat gaan we dat samen met u regelen.

U verkoopt uw gezamenlijke woning

Vertrekt u beiden uit de woning en verkoopt u deze? Dan betaalt u met de opbrengst hiervan eerst de hypotheekschuld terug. Het bedrag dat eventueel overblijft, verdeelt u met uw ex-partner. Het kan ook zijn dat u na verkoop met een restschuld te maken krijgt. Dit betekent dat er niet genoeg geld is om de lening terug te betalen. Ook dit tekort deelt u onderling, waarbij u allebei aansprakelijk blijft voor de hele restschuld. Overwaarde of niet: maak eerst met ons een afspraak.

Vergeet uw verzekeringen niet

Misschien heeft u samen verzekeringen afgesloten, zoals een overlijdensrisico- of schadeverzekering(en). Als u uit elkaar gaat, wilt u misschien uw polissen aanpassen. Ook hier helpt Inde Hypotheekelarij u graag bij.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op: 0493-670130. We helpen u graag verder of stel uw vraag per e-mail aan ons.