Een hypotheek afsluiten: hoe doe je dat?
Een huis kopen is een van de grootste beslissingen in uw leven. De juiste hypotheek vinden en afsluiten is minstens zo belangrijk, want daarmee maakt u het financieel mogelijk. In tien stappen leggen we uit hoe het werkt. 

Stap 1: Wat kunt u maximaal lenen?
Dat hang af van een aantal factoren, zoals uw bruto jaarinkomen, de waarde van uw huidige/toekomstige woning en extra kosten van een verhuizing of verbouwing. Bereken snel en eenvoudig uw maximale hypotheekhoogte. Maar beter nog: maak met ons een eerste afspraak, zodat wij het u haarfijn uit de doeken kunnen doen wat uw maximale bestedingsruimte is.  

Stap 2: Hier wil ik wonen!
U koopt geen huis maar een thuis. U weet nu wat uw bestedingsruimte is en u gaat hier naar op zoek. Bijvoorbeeld via een makelaar of Funda.nl.

Stap 3: Altijd een passende hypotheek
De volgende stap is uw financiering. Laat u hierover altijd door ons voorlichten en laat het ons regelen. Op advieskeuze.nl vindt u beoordelingen over ons van onze klanten.

​Stap 4: Tekenen onder voorbehoud van financiering
Als u een bod heeft uitgebracht, krijgt u meestal een tegenbod van de verkoper. Dit gaat net zo lang door tot u het eens wordt over de prijs. U tekent dan samen met de verkopende partij een voorlopig koopcontract. Dit is niet vrijblijvend. De term ‘voorlopig’ betekent wel dat u het recht heeft om binnen drie werkdagen van de koop af te zien. Vaak wordt u gevraagd een waarborgsom te storten van tien procent van de koopsom. Dit geeft de verkopende partij meer zekerheid dat u de gemaakte afspraken ook echt zult nakomen.

Stap 5: Uw woning financieren
Wij maken voor u een hypotheekofferte op maat. Zo komt onder andere aan bod:  

de hoogte van uw lening
uw maandlasten
hoe lang uw rente vaststaat (de rentevastperiode)
de hypotheekvorm(en)
verzekeringen


Stap 6: Hypotheekofferte tekenen
Wij vragen een hypotheekofferte aan bij een geldverstrekker en zodra wij deze in huis hebben zetten we de offerte aan u door (vaak per mail). Na een week komt u bij ons op kantoor de offerte tekenen, maar niet eerder dan dat we deze uitvoering hebben doorgesproken. Wij vinden dat u een bewuste keuze moet maken. Als u akkoord bent en volledig achter de offerte staat, tekent u deze.

Stap 7: Opstellen hypotheekakte
Wij vragen u om een aantal documenten en gegevens waarmee de geldverstrekker uw hypotheekakte in orde maakt. Denk hierbij aan: 

legitimatie
loonstrook
werkgeversverklaring
taxatierapport


​Stap 8: Finaal akkoord
Als alle stukken en documenten zijn gecontroleerd en de geldverstrekker besluit u geld te lenen, heeft u een finaal akkoord op uw financiering. Dit proces moet klaar zijn binnen de periode die hiervoor in het voorlopig koopcontract is opgenomen. Dit wordt ook wel de periode van ontbindende voorwaarden genoemd.

Stap 9: Overdracht
Bij een notaris tekent u twee documenten. De leveringsakte is het juridische bewijs dat u de nieuwe eigenaar bent van de woning. In de hypotheekakte staat dat een geldverstrekker u geld leent en de woning als onderpand beschouwt. Dit moment noemen we de overdracht. Wist u dat notarissen verschillende tarieven hanteren? Een prijsvergelijking kan interessant zijn.

Stap 10: U bent woningbezitter
Gefeliciteerd! U krijgt de sleutel en bent de trotse bezitter van een woning met een hypotheek.